dimecres, 9 de desembre del 2009

Característiques de les plantes de l'hort escolar

AVUI PARLAREM DE LES FAVES

Son originàries, com a cultiu, de l’Orient Pròxim, però es van estendre ràpidament per el Mediterrani molt primitivament. Van ser els romans que van seleccionar un tipus de fava de gra gros i aplanat que és el que ara es cultiva per menjar en verd. També es va estendre el cultiu mitjançant la Ruta de la Seda fins a la Xina. A Amèrica hi van entrar amb el descobriment del Nou Mon.

Encara que no és de les plantes més exigents, prefereixen temperatures uniformes , es a dir, ni molt fredes ni molt calentes. En canvi son molt sensibles a la manca d’aigua, especialment després de florir i fins que donen fruit.

Les varietats més conegudes son: ”Aguadulce o Sevillana”, “Granadina”, Mahó blanca i morada, i “Muchamiel”. Aquesta és la varietat que més es cultiva en la zona mediterrània. Te entre 3 i 7 grans per beina i el seu cicle vegetatiu dura aproximadament 200dies.

La composició de les faves es com segueix.

Per cada 100 grams hi trobem: Aigua 77%

Carbohidrats 12 %

Proteïnes 9 %

Fòsfor 217 mg.

Calci 15 mg.

Fibra 300 mg.

Greixos 700 mg.

Cendres 1.200 mg.

VitaminaC 12 mg.

Au nens, a la primavera, a menjar faves s’ha dit, doncs segur que algú de casa vostre sap com cuinar-les a la catalana, recepta famosa en el mon enter.

Fins la propera, amb els millors desitjos de l’Avi Joan.

2 comentaris:

  1. Moltes gràcies,

    moltes gràcies per tota la informació. Li volia fer una pregunta en relació a les faves. Quina és la varietat que hem plantat a l'hort? És la Muchamiel?

    Moltes gràcies per tot.

    Atentament,

    Laura Guilera

    ResponElimina
  2. Hola Laura. Si, les faves que jo us vaig donar corresponen a la varietat "Muchamiel", però no se si les que us va donar primer en Jordi també ho son.
    Molt be que treieu les herbes; son el malson de tots els horticultors.
    Fins abiat, Joan

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.