dimarts, 19 de gener del 2010

Plantes aromàtiques

Hola amics!. Ja som al 2010 i l’hort, després de la vostre dedicació i de les pluges abundants, està que fa goig. En pocs dies podreu menjar-vos els ecològics i verds enciams. Però avui us voldria parlar de les plantes aromàtiques, i més concretament del romaní, al que he vist ja molt maco i crescut.


Originari dels països que rodegen el Mediterrani, aquest arbust és una de les espècies aromàtiques que té més historia, a causa de les seves propietats medicinals, comestibles, i aromatitzants formant part de la vida dels pobles mediterranis.


El més significatiu i característic del romer és que posseeix en les seves fulles unes glàndules que contenen olis essencials que li confereixen una fragant, fresca i forta olor, sobre tot quan es matxuquen les seves fulles.


És un arbust perenne i aromàtic d’un metre d’alçada normalment, encara que pot arribar als 2 metres. Ara és el temps en que floreix a la nostre comarca.


Propietats farmacològiques


S’ha demostrat de forma activa que és un bactericida potent, antiviral i també antioxidant i begut en infusió és diürètic.


Té també un efecte similar al dels antiinflamatoris i millora l’activitat circulatòria, sobretot a les extremitats inferiors , essent un bon cicatritzant.


El fum del romaní serveix com a tractament per l’asma.


Ús etnomedicinal i popular


Aquesta planta sempre s’ha utilitzat per a diversos usos de forma popular. Entre ells,pel tractament de les cefalees i del vertigen; per disminuir les molèsties musculars i el mal d’esquena, així com la circulació deficient i per les lesió cutànies. Com a estimulant del cabell i per l’eliminació de la caspa.


També s’utilitza per millorar la respiració durant els constipats, la grip o la sinusitis, i per “despertar” la ment. (Nens!)


El romer té grans quantitats de ferro,calci i vitamina B6.


Les fulles del romer, tan fresques com seques, són utilitzades per aromatitzar carns, sopes i verdures, i li dona un sabor especial.


Una rameta de romer fresc aromatitza olis i vinagres i així s’aconsegueix donar-li un toc diferent.


El nèctar de les seves flors és excel·lent per a les abelles, que el busquen normalment, i dóna una mel de bona qualitat.


Bon any 2010. L’Avi Joan

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.